Avokadoer er blevet meget populære inden for de seneste år, fordi deres konsistens er meget blød og lækker. Derfor er de et sundt alternativ til smør og creme fraiche i madlavning og som pålæg. Den mexicanske guacamole er derfor naturligvis også blevet et kæmpe hit og bruges både til den mexicanske mad så som tortillas og burritos, men også som dip til chips eller grøntsagsstænger.
Er hjemmelavet guacamole bedre?
Hvis du nogensinde har skåret en avokado op, spist den ene halvdel og lagt den anden fra dig, så ved du, at avokadoer bliver meget hurtige brune. Det samme gælder for guacamole. Har du købt en guacamole har den sandsynligvis forskellige stoffer i sig, der får den til at holde sig grøn. Så hvis man gerne vil have spise mere naturligt og uden for mange tilsætningsstoffer, så er det altså bare bedre selv at lave sin guacamole. Der er masser af opskrifter på en nem guacemole at finde, og det tager ikke lang tid at lave sin egen guacamole. Hovedingredienserne består af moste avokadoer og creme fraiche, der røres sammen. Derefter er det op til dig, hvordan du vil smage den til med salt, peber, hvidløg, citron, chili eller noget helt andet.
Guacamole med tomat
Vil man gerne gøre lidt mere ud af sin guacamole, er der mange muligheder. Man kan for eksempel vælge at skære tomater i små stykker ud sammen med avokado og blande det groft. For at få en hel blød og cremet guacamole et det nemmest at blende ingredienserne sammen. Men vil man gerne have en let mere grov og farverig guacamole kan man som sagt blende det mere groft, indtil det har den ønskede konsistens. Skærer man lidt chili ud sammen med tomaten, kan man også få en lidt skarpere og mere interessant smag. Så bliver guacamolen næsten mere som en salsa og går perfekt med et stykke kyllingfillet, der har været på grillen eller i ovnen med lidt citron. Den kan også piftes op med lidt hakket persille, som giver et flot udtryk i guacamolen og som passer godt til avokadoernes smag. Husk altid at komme citronsaft i din guacamole. Det får både guacamolen til at holde sig grøn længere og giver et lille surt spark til smagsløgene.
Chips og guacamole dip
Guacamole er rigtig lækkert som en dip til chips så som tortillas eller nogle lidt grovere chips. Man kan også forsøge sig med at lave hjemmelavede chips. Det gør man ved at tage en kartoffelskræller og skrælle en kartoffel, så skiverne er helt tynde og næsten gennemsigtige. Så vender man kartoffelskiverne i olie og salt og sætter dem i ovnen til de er sprøde og har fået en mørkebrun glød. Hjemmelavet guacamole og chips går hånd i hånd og er et bedre og mere sundt alternativ til de købe-versionerne. Har man tortillas-chips kan man også lave nachos. Laver man tre forskellige dips så som guacamole, salsa og en creme fraiche dip, så har man en rigtig pæn og flot snack til sommeraftenerne.