Er du pårørende til en ældre herre eller dame, som gerne vil have sin sidste vilje, så er det vigtigt, at du hjælper ham eller hende med at få det ordnet. Det kan være svært som ældre at forestille sig, hvordan ens egen begravelse skal være, så derfor er det en god idé at få hjælp. Og sidder du som barn eller barnebarn, måske på Djursland, og gerne vil hjælpe til med at få den på plads. Det betyder meget, og det hjælper også til, at den bliver udformet på bedste vis.
Få hjælp fra den lokale bedemand
Ligesom det kan være svært for den ældre at udforme sin egen sidste vilje, kan det også være svært som pårørende helt at finde ud af, hvad der skal stå, hvordan det skal stå, og hvad der skal til, for at dokumentet er gyldigt. Derfor kan det være en ekstra god idé at spørge om råd og hjælp hos den lokale bedemand til at udforme dokumentet. De hjælper gerne, og det kan gøre det både nemmere og mere præcist.
Bor I eksempelvis på Djursland, bør I finde en bedemand i Rønde eller omegn, som kan hjælpe til. Grunden til at det bør være en lokal bedemand, er, fordi han eller hun ofte kender til kirkerne, kirkegårdene og et eventuelt hospice, hvis det er dét, den ældre ønsker. Er der for eksempel et familiegravsted et andet sted på Djursland, ved bedemanden det sikkert, og hvis det er dér, vedkommende vil begraves, så kan de hjælpe med at finde frem til den.
Det er meget vigtigt, at Den sidste vilje bliver underskrevet af den person, som opretter dokumentet. Eller s er det ikke gyldigt.
Det betyder ”Den sidste vilje”
Den sidste vilje, er, for dem, der ikke kender udtrykket, et personligt dokument, som man kan skrive, og som først må åbnes, når man er død. For ældre mennesker, der dør af ælde, kan det eksempelvis være, hvordan han eller hun vil begraves, om man skal brændes eller begraves i kiste. På hvilken kirkegård man gerne vil ligge, hvem der skal have ansvaret for gravstedet. Om man har afgivet sit legmene til forskning eller lignende. Hvis man har oprettet et testamente, hvem hvilken advokat man så skal kontakte. Eller hvis man har helt særlige ønsker, som man først vil udtrykke, når man er gået bort.
Typisk kan man udfylde det i samarbejde med bedemanden, så det er ham eller hende, der har ansvaret for det og derfor kan hjælpe med at udfylde ønskerne. Og derfor er det en god idé at udfylde det i samarbejde med en lokal bedemand i Rønde, hvor den afdøde vil befinde sig på sit dødsleje.
Den sidste vilje udfylder soldater også, inden de tager i krig. Sådan at hvis de falder i krigen, så kan de pårørende åbne brevet og finde ud af, hvad han eller hun gerne ville have, der skulle ske. Det er sjældent, de får brug for det, men der er jo en risiko, og derfor skal man udfylde den.